logomonica

Kindertherapie

Hoe gaat het

Voor wie

Oudercursus

Voor moeders

De therapeut

Autisme

Hoeveel kost het

Waar is het

Pesten

Autisme

Veel kinderen met gedragsproblemen krijgen tegenwoordig de diagnose " autistisch" of " aanverwant autistisch"opgelegd. Daarbij wordt aan de ouders verteld dat het een stoornis is waar niets aan te doen is maar dat met een gedragstherapie het gedrag kan verbeteren.
Mijn ervaring met kinderen met een dergelijke diagnose is van een andere aard. Deze kinderen hebben in hun hele vroege leven, als foetus, baby of peuter een trauma opgelopen.
Om zichzelf tegen de afschuwlijke ervaringen te beschermen hebben ze zich afgesloten voor hun omgeving en gedrag ontwikkeld om zich toch nog een beetje prettig en veilig te voelen.
Dat gedrag blokkeert hen om zich emotioneel te ontwikkelen en een steeds grotere band met hun omgeving aan te gaan.
Trauma's kunnen ontstaan door hevige pijn, ziekenhuisopname, afwezigheid van de ouder, problematische geboorte, dreiging en geweld. Het kind ontwikkelt gedrag om zich te beschermen en wordt daarom autistisch genoemd, maar het kind is getraumatiseerd.
Het kind lijdt aan posttraumatische stress. Trauma's kunnen in principe genezen. Door in de therapie terug te gaan naar de tijd waarin het kind het trauma heeft opgelopen en in te gaan op de behoeftes van die specifieke periode ontspant het kind zich en opent zich zodat de ontwikkeling kan beginnen.